Klasa 3a miała okazję zwiedzić piekarnię „Jadczyszyn”, zapoznać się z pracą piekarza, odkryć tajniki powstawania chleba. Uczniowie wcześniej zgłębiali wiedzę na temat roślin zbożowych, poznali etapy powstawania chleba, a teraz mogli przyjrzeć się  procesowi jego powstawania. Dzieci wysłuchały informacji na temat pieczenia chleba, rozmawiały z piekarzami i poznały urządzenia służące do produkcji ciast. Oglądały też piece, magazyny do przechowywania mąki, dodatków do pieczywa, weszły do chłodni oraz do cieplutkiego pomieszczenia, gdzie wyrasta chleb. Każdy upiekł swoją bułeczkę. Na koniec uczniowie zostali poczęstowani  pysznymi ciasteczkami i zjedli świeżutkie wypieki. Dzięki tej lekcji trzecioklasiści bardziej docenią pracę piekarza, nabędą szacunku do chleba. Dziękujemy  Panu Michałowi Jadczyszyn oraz wszystkim pracownikom za smaczną i pachnącą lekcję.

 

Beata Kolanowska